Scouting Nederland

Onze landelijke organisatie

Scouting Berdenis van Berlekom hoort met meer dan 1000 andere scoutinggroepen in ons land bij de vereniging Scouting Nederland. Met ruim 100.000 leden en meer dan 25.000 kaderleden is Scouting Nederland de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Hare Majesteit Koningin Máxima der Nederlanden is beschermvrouwe van Scouting Nederland.

Achtergrond

Scouting Nederland is sinds de samenvoeging in 1973 een gemengde vereniging (jongens en meisjes spelen samen), maar de vereniging kent zowel gemengde groepen als groepen met alleen jongens of alleen meisjes. Een tussenvorm is ook mogelijk. Bij veel Scoutinggroepen zijn enkele leeftijdsgroepen gesplitst.

Naast de algemene Scoutinggroepen zijn er groepen die functioneren vanuit een bepaalde levensvisie of culturele achtergrond. Binnen het kader van Scouting Nederland hebben individuele groepen een grote vrijheid om zaken zelf te regelen, zoals de levensbeschouwelijke grondslag, het wel of niet gemengd draaien.

Bovendien heeft iedere groep zijn eigen gewoontes, sfeer en groepscultuur. Daardoor bestaat er binnen de vereniging een grote verscheidenheid aan groepen.

Geschiedenis

De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er ook Scoutingorganisaties in Nederland. Inmiddels bestaat Scouting al meer dan honderd jaar! 

Financiën

Het landelijk niveau van Scouting Nederland kost natuurlijk geld. Er werken beroepskrachten, er worden onkosten gemaakt door bestuur en medewerkers, maar ook de landelijke activiteiten en het beheer van de kampeerterreinen brengen kosten met zich mee.

Alle leden van Scouting Nederland betalen via hun groep contributie aan de landelijke vereniging. Voor leden en ouders, maar ook voor de vrijwilligers op groepsniveau, is het vaak onduidelijk wat Scouting Nederland met de contributie doet. Die vraag proberen we in het volgende blokje te beantwoorden.

Wat doet SCouting Nederland?

Wat doet Scouting Nederland met de contributie?

  • Je ontvangt vier keer per jaar het Scouting Magazine. De verschillende delen in het magazine zijn afgestemd op de leeftijdsgroepen, leiding en bestuursleden.
  • Je hebt toegang tot ledenactiviteiten van Scouting Nederland, zoals de HIT, Scoutingwedstrijden, jamborees en cursussen.
  • Het landelijk servicecentrum wordt in stand gehouden. Hier werken de beroepskrachten die er samen met de landelijke projectteams voor zorgen dat de besluiten van het landelijk bestuur en de landelijke raad gerealiseerd worden. De landelijke projectteams bestaan uit vele vrijwilligers, die door het landelijk servicecentrum worden aangestuurd.
  • Scouting Nederland betaalt een deel van de contributie door aan de Europese en mondiale Scoutingorganisaties, waardoor je ook lid bent van de internationale Scoutingorganisatie.
  • Er worden elk jaar landelijk programma's verzorgd voor regionale activiteiten als de Bever Doe Dag, de Jungledag voor welpen en de regionale en landelijke Scoutingwedstrijden voor de scouts en Exxploraxxion voor de explorers.
  • Het landelijk servicecentrum verzorgt de website van Scouting Nederland, met onder andere de groependatabase en de ledenadministratie (Scouts Online). Je kunt er als groep en als lid ook terecht met vragen.
  • Via Scouts Online kunt je vanaf het begin van ieder jaar je ScoutCard downloaden. Dit is je lidmaatschapskaart, waarmee je je ook in het buitenland als Scout kunt legitimeren en waarmee je soms interessante kortingen kunt krijgen.
  • De ScoutShop wordt beheerd. De opbrengsten komen ten goede aan Scouting Nederland.
  • De meer dan 20 Labelterreinen (landelijke kampeerterreinen), waaronder het Scoutinglandgoed Zeewolde worden beheerd.
  • Scouting Nederland biedt collectieve verzekeringen aan Scoutinggroepen.

En verder zorgt het landelijk servicecentrum voor het onderhouden van contacten met overheden en instanties, het bemiddelen bij (juridische) conflicten, 24/7 ondersteuning bij calamiteiten, het bemiddelen bij fondsen, het informeren en ondersteunen van groepen op het gebied van wet- en regelgeving, de ondersteuning van het programma groepsontwikkeling, de ondersteuning van Scouting Academy, het verzamelen en geven van specialistische kennis en informatie aan doelgroepen, het versterken van het imago van de vereniging, de organisatie van de Scoutingloterij, het maken van beleidsplannen en dergelijke.

Internationaal

Scouting Nederland is zowel lid van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), met 10 miljoen leden in 146 landen, als van de World Organization of the Scout Movement (WOSM), met meer dan 40 miljoen leden in 223 landen en territoria.

Er zijn 5 landen waar helemaal geen Scouting bestaat (Andorra, Cuba, Noord-Korea, Laos en Myanmar). In 24 landen bestaat wel Scouting, maar is er nog geen erkende nationale Scoutingorganisatie.

De WOSM is wereldwijd de grootste vrijwillige jeugd- en jongerenorganisatie. De WAGGGS is wereldwijd de grootste vrijwillige organisatie voor meisjes en jonge vrouwen. De WAGGGS heeft alleen vrouwelijke leden.

Je vindt meer informatie op de Engelstalige websites van de WOSM en de WAGGGS.

Kamperen

Het buitenleven hoort bij Scouting. Kamperen is daarom erg populair. Scouting Nederland is eigenaar van een groot aantal kampeerterreinen, waar je zonder al te veel luxe veel plezier kunt hebben. Sommige liggen aan het water, andere in de bossen.

Ook zijn er veel Scoutinggroepen die hun groepshuis verhuren. Zo blijft het mogelijk om voor een niet al te hoog bedrag op kamp te gaan in een andere omgeving.

Op de website van Scouting Nederland vind je een overzicht van alle kampeerterreinen van Scouting Nederland. Die terreinen worden Labelterreinen genoemd. Ook vind je er een accommodatiegids waarin de scoutinggebouwen staan die in Nederland worden verhuurd.

World Jamboree

Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Dat is een megakamp waar tienduizenden scouts uit de hele wereld met elkaar allerlei activiteiten ondernemen. Steeds in een ander land, steeds in een ander werelddeel. 

Zo was de Wereld Jamboree deze eeuw al in Thailand (2002/2003), Groot-Brittanië (2007), Zweden (2011), Japan (2015) en Amerika (2019). In 2023 wordt de World Jamboree gehouden in Zuid Korea.

Alle deelnemers aan de Wereld Jamboree zijn 14 tot en met 17 jaar oud. Je kunt dus maar één keer in je leven als deelnemer meedoen!

Grote evenementen

Scouting Nederland organiseert ook de grote landelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld het tweejaarlijkse leidersweekend Scout-In, de Nationale Jamboree, de Landelijke Scouting Wedstrijden en het Nationaal Waterkamp (NaWaKa).

Veel van deze activiteiten worden op het Scoutinglandgoed Zeewolde georganiseerd, dat in de zomer van 2015 is geopend. Het Scoutinglandgoed ligt in het Horsterwold, een bosgebied ten zuiden van Zeewolde, en heeft een oever van 1 kilometer aan het Veluwemeer. Daardoor kunnen er zowel land- als wateractiviteiten worden gehouden.

Scouting Magazine

Scouting Nederland organiseert ook de grote landelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld het tweejaarlijkse leidersweekend Scout-In, de Nationale Jamboree, de Landelijke Scouting Wedstrijden en het Nationaal Waterkamp (NaWaKa).

Veel van deze activiteiten worden op het Scoutinglandgoed Zeewolde georganiseerd, dat in de zomer van 2015 is geopend. Het Scoutinglandgoed ligt in het Horsterwold, een bosgebied ten zuiden van Zeewolde, en heeft een oever van 1 kilometer aan het Veluwemeer. Daardoor kunnen er zowel land- als wateractiviteiten worden gehouden.

Over ons

Bij Scouting Berdenis van Berlekom vind je Uitdaging en avontuur! Onze groep bestaat al sinds 1911 en is dankzij onze enthousiaste vrijwilligers nog steeds heel actief. 
Voor al onze leden is er wekelijks van alles te doen in en rond ons clubhuis in het centrum van Middelburg

Opkomsttijden

Welpen

Zaterdag 14:00 - 16:30

Scouts

Zaterdag 14:00 - 16:30

Explo's

Vrijdag 19:300 21:30

Stam

Vrijdag 20:00 - 00:00

Contactgegevens

Adres: Zuidsingel 92, 4331 RV Middelburg

Email: info@scoutingbvb.nl

Opkomsttijden: vrijdag of zaterdag

Volg ons